Kaj pravzaprav je zdravje? Definicija zdravja, ki je določena s strani Svetovne zdravstvene organizacije, pravi: »Zdravje je stanje popolnega telesnega (fizičnega), duševnega (mentalnega) in socialnega blagostanja/ugodja in ne zgolj stanje odsotnosti bolezni ali betežnosti/nemoči.« Zdravi naj bi bili, če bi uživali zdravo prehrano, z dovolj vitamini in minerali, popili 2 l vode na dan, dovolj spali, se izogibali stresu, se redno rekreirali in poskrbeli tudi za osebno higieno, a žal vedno ni tako. Naj se še tako trudimo, nam včasih zdravja ne uspe obdržati.

V zahtevnem obdobju, ki ga je zaznamovala več kot leto dni trajajoča zdravstvena kriza, javnozdravstveni strokovnjaki pozivajo k ohranjanju skrbi za zdravje tudi v času epidemije, dolgotrajnega stresa in izčrpanosti.

Za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom je na mestu upoštevanje osnovnih preventivnih ukrepov, kot so higiena, uporaba zaščitnih mask, redno prezračevanje bivalnih in delovnih prostorov ter upoštevanje fizične razdalje.

V tem obdobju, ko je življenje močno oteženo za vse generacije, je vsakodnevna skrb za dobro počutje – urejeno spanje, sproščanje, ohranjanje stika z naravo, zadostno telesna dejavnost, uravnoteženo prehrano in negovanje dobrih odnosov z bližnjimi – bistvena za vsakega posameznika in družine.

Vsak dan si vzemimo trenutek zase in pomislimo na stvari, za katere smo hvaležni. Osredotočimo se na aktivnosti, ki smo jih kljub neugodni situaciji vseeno lahko izvedli in so nam prinesle zadovoljstvo ter prijetne občutke. Saj nam to omogoča bolj polne in pozitivne odnose ter ima izjemno močan in širok vpliv na naše dobro zdravstveno ter duševno počutje.

V ta namen imate na spodnjih povezavah, na enem mestu zbrano dostopno gradivo, ki vam je lahko v pomoč pri skrbi za svoje dobro počutje in zdravje v času širjenja COVID-19, ter priporočila za zdravo spanje. Oglejte si skupaj z otrom tudi lutkovni film Ostal bom zdrav.

Koordinatorica projekta Zdravje v vrtcu: Urška Mastnak

1. Dobro počutje: https://www.nijz.si/sl/poskrbimo-za-svoje-dobro-pocutje

2. Dobro počutje-plakat: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/poskrbimo_za_svoje_dobro_pocutje_plakat_a4_0.pdf

3. Zdravo spanje odraslih: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/svetovni_dan_spanja_odrasli-2_a3.pdf

4.. Zdravo spanje otrok: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/svetovni-dan-spanja_otroci-2_a3.pdf

5. Lutkovni film Ostal bom zdrav: https://www.youtube.com/watch?v=HYz1ShaHYLs

Vir: Nijz- Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

Dostopnost