Dan slovenske hrane (19. november 2021), smo tudi mi zabeležili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Veliko pozornosti smo namenili kulturnemu prehranjevanju ter izboru in pripravi hrane. Prednost smo seveda namenili živilom lokalnega okolja in se s tem zahvalili vsem našim kmetom za vso domačo pridelano hrano.

»Zajtrk s sadjem – super dan!«, pa se je navezoval na letošnjo mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

V vrtcu smo dejavnosti prilagodili otrokovim sposobnostim. Tako so se otroci cel teden pripravljali na ta dogodek. Najstarejši so se seznanjali z pomembnostjo opraševanja čebel, z rednim in uravnoteženim zajtrkom ter s pomembnostjo hrane lokalnega izvora. Preko pogovora, slikovnega gradiva, plakatov, knjig in filma o kranjski sivki je teklo ozaveščanje otrok od kod pride hrana in kaj potrebuje, da je zdrava. Iz naravnega ali odpadnega materiala smo si izdelali kranjske čebele sivke, slovensko zastavo, praznične pogrinjke ter se vživljali v vlogo čebelic. V petek, 19.11.2021, pa smo vsi skupaj pripravili praznično mizo in se posladkali z zajtrkom. Najstarejši otroci so domače dobrote postregli čisto sami in si tako na domači kruh namazali maslo z medom, si nalili mleko ter se posladkali z jabolki, ki so jih »pobrali« med potjo na sprehodu. Mlajšim otrokom pa smo zajtrk pripravile strokovne delavke, potem pa so si ga sami odnesli k mizi in ga kulturno zaužili. Praznični zajtrk je potekal ob prijetnih zvokih Slakovega Čebelarja.

Kaj več pa v galeriji!

 

 

Dostopnost