Na prvi spomladanski dan, 21. 3. 2022, smo v Vrtcu Dobrna obeležili Mednarodni dan gozdov, ki je letos potekal pod geslom TRAJNOSTNA PROIZVODNJA IN PORABA GOZDOV.

Starejši otroci so se z vzgojiteljicami odpravili v bližnji gozd, gozdno igralnico, nekateri v šolski park, naši najmlajši pa so si gozd pričarali kar v skupini. V mlajših skupinah so otroci z vzgojiteljicami posadili gozdno drevo, se igrali z gozdnim materialom in ga spoznavali, tipali.. Prisluhnili so zgodbici Drevo (D. Parker) in povezali dejavnosti z njo. Izdelali so drevo iz odpadnega materiala, nabirali vejice in poimenovali dele drevesa. Opazovali so najdeno ptičje gnezdo, se navdušeno pogovarjali o tem, kdo je živel notri in nato gnezdo namestili z vzgojiteljicami na izdelano drevo ter izdelovali ptičke iz slanega testa. V šolskem parku so se otroci igrali razne igre, naredili nekaj gibalnih nalog(tekali do dreves, okoli njih, se skrivali za njimi), objemali drevesa z mehko/trdo skorjo, opazovali drevesno skorjo s povečevalno lupo in izvajali vaje čuječnosti ob gozdni sliki-mandali, ki so jo poklonili šolskemu parku. Otroci so v gozdu spoznavali, objemali in tipali drevesa, nabirali plodove, jih preštevali in iz njih v vrtcu izdelovali rožice. Pogovarjali so se o pravilih obnašanja v gozdu in o tem,  kako lahko skrbimo zanje in jih s tem tudi ohranjamo.

V Vrtcu Dobrna smo zelo hvaležni, da imamo tako lepo okolje, ki nam omogoča takšne pohode v naravo in tega se moramo dobro zavedati vsi. Za gozd lahko skrbimo vsi-tako veliki kot tudi majhni. Na nas ima gozd veliko pozitivnih učinkov, zato je NEPRECENLJIV!

Koordinatorka: Laura Šolaja

 

 

Dostopnost