V mesecu aprilu še bolj poglobljeno spoznavamo pomen skrbi za naravo in okolje. Tako kupljene igrače zamenja odpadna embalaža, nestrukturiran naravni material, ki otroke spodbuja k ustvarjanju in uporabi domišljije.

V zeleni skupini smo prvi teden v aprilu namenili spoznavanju nastanka papirja ter pomenu dreves in gozdov za ljudi in živali. Najprej smo obiskali gozd in odkrivali, katere živali si gradijo svoje domove v koreninah, pod drevesom, med vejami in v krošnji. Otroci so z zanimanjem opazovali in iskali luknjice, pajkove mreže ter poslušali ptičje petje. Ugotovili so, da jim je v gozdu zelo lepo in prijetno.

Pripravili sva jim čarobno vrečo, v kateri so se skrivali izdelki iz papirja, ki so jih otroci prepoznavali preko tipa. Pogovarjali smo se o papirju in si preko videoposnetka ogledali, kako nastane papir. Spoznali so tudi, da za papir ne potrebuješ posekati drevesa, ampak ga lahko izdelaš iz odpadnega papirja. In tako smo odprli našo ”tovarno papirja”.

V igralnici smo si pripravili posamezne postaje – kotičke, za izdelavo papirja. Star papir smo najprej natrgali na majhne koščke, ga prelili z vodo in ga pustili namakati. Nato smo ga zmleli v mešalniku, precedili odvečno vodo in ga na situ sploščili in stisnili. V pomoč so jim bile njihove nogice, ki so spretno stiskale papir, ter pa dedi in babi, ki sta nas tisti dan obiskala.

Tako izdelan papir smo posušili in ga okrasili s tempera barvami. Otroci so bili izredno ponosni na svoj izdelek in se preko dejavnosti seznanili z reciklažo.

Postopek izdelave si poglejte še v galeriji.

Milena in Laura

Dostopnost