Vstop otroka v vrtec predstavlja pomemben mejnik tako za otroka kot za starše. Celoten proces vstopa otroka v vrtec je priložnost za otrokov celostni razvoj, kjer se razvijajo socialne, čustvene in kognitivne veščine. S podporo staršev in strokovnega pristopa vzgojiteljic postane ta prehod čas razburljivega odkrivanja in učenja v novem in spodbudnem okolju.

Starše velikokrat prestraši jutranji jok otroka ob slovesu, s katerim otrok sporoča, pogrešal te bom in jok ob prihodu staršev, ko otrok nakazuje veselje ob prihodu, hkrati pa izraža stisko ločitve od staršev. Otrok v vrtcu se ima lepo, zagotovljene ima vse osnovne biološke potrebe, toda pogreša starše kar tudi sporoča ob prihodu in odhodu iz vrtca.

V tem obdobju je zelo pomembno, da se malčku nameni več časa saj potrebujejo več pozornosti. Zato vzgojiteljice svetujemo, da popoldneve preživite skupaj, igrajte se z njim, namenite mu toliko bližine kot si jo želi.

Prvi dnevi in tedni uvajanja v vrtec so za starše in otroka stresni in če vmes poseže še bolezen je za vse vpletene še težje. S pozitivnim odnosom do vzgojne izobraževalne ustanove in z dobro komunikacijo med vpletenimi ter veliko mero zaupanja v delo strokovnega kadra vzgojiteljic, ki otrokom nudita vso čustveno podporo se v tem obdobju gradi pomemben most zaupanja med nami.

Zapisala: Vida Gerkman dip.vzg.

Dostopnost